Dobre jedzenie to podstawa każdej podróży – niezależnie, czy jest to krótki wypad po Europie, czy długa podróż np. do Azji. Podróżując dobrze jest wiedzieć, co i gdzie zjeść. Sprawdź najsmaczniejszy street food na świecie i poznawaj świat ze smakiem.

Serwis TasteAtlas od lat przemierza cały świat i poszukuje najlepszych smaków na świecie. Sprawdziliśmy, który według tego serwisu street food jest najlepszy na świecie. Na końcu tekstu porównaliśmy najsmaczniejsze dania z tymi, które są najbardziej popularne.

Skupmy się na potrawach, które szczególnie docenią te osoby, które podróżując, chcą zjeść coś smacznego. I nie będą to frytki, burgery, hot-dogi, kebaby. To być menu, które jest obecne w diecie lokalnych mieszkańców. No i nie zapominajmy, że w podróży czasem trzeba zjeść coś na szybko.

Miejsce 1. Siomay – street food, który pokochali studenci

street food w podróży

Siomay jest z Indonezji.

Danie składa się z gotowanych na parze pierożków w kształcie stożka, jajek, ziemniaków, kapusty, tofu i gorzkiego melona. W tradycyjnej wersji siomay składa się z kleistych kluseczek ryżowych nadziewanych mieszanką mielonego ryżu, wieprzowiny i czosnku. Po ugotowaniu wszystkie elementy są układane na talerzu – wielkość każdego z nich ma zwykle rozmiar jednego kęsa. Do siomay dodaje się sporo pikantnego sosu z orzeszków ziemnych, odrobinę słodkiego sosu sojowego i chili oraz kilka kropli soku z limonki.

Siomay to popularny street food w hawker centers i jest szczególnie uwielbiany przez studentów – danie jest sycące, smacznie przygotowane i stosunkowo tanie.

Słowo „siomay” pochodzi od kantońskiego terminu "siu-mai", który oznacza małe klopsiki na parze. Danie to przywędrowało do Indonezji wraz z imigrantami chińskimi w XVI-XVII wieku.

Warto wiedzieć

Hawker centers to kramy z jedzeniem, które zazwyczaj są zlokalizowane na otwartym powietrzu lub w zadaszonych obiektach. W hawker centers znajduje się wiele małych straganów i budek, w których lokalni kucharze serwują tradycyjne dania z różnych kuchni - malajskiej, chińskiej, indyjskiej, a nawet zachodniej. Jedzenie jest tanie i świeże, a wystrój prosty i skromny. Większość hawker centers jest zarządzana przez władze miejskie lub organizacje non-profit. Przestrzegane są surowe normy higieniczne i regularnie przeprowadzane kontrole. Centra te są niezwykle popularne wśród lokalnej ludności oraz turystów.
Czym są są hawker centers?

Miejsce 2. Pastéis de nata – od krochmalenia habitów do babeczek

street food w podróży

Pastéis de nata jest z Portugalii.

Pastéis de nata to portugalskie babeczki budyniowe z ciasta francuskiego z nadzieniem z kremu jajecznego. Są kruche, mają aksamitny krem i delikatny, słodki – ale nie za słodki – smak. Często posypuje się je cynamonem i zjada popijając filiżanką dobrej kawy.

Przysmak ten wywodzi się z klasztoru hieronimitów w Belém. To tam zakonnicy używali białek jaj do krochmalenia habitów, a żółtka zaczęli wykorzystywać do pieczenia babeczek. Wypieki okazały się tak smaczne, że stały się jednym z ważniejszych źródeł dochodów zakonu.

Dziś ten portugalski street food cieszy się taką popularnością, że przed piekarniami, w których podaje się oryginalne pastéis de nata ustawiają się kolejki turystów z całego świata

Warto wiedzieć

Receptura oryginalnych babeczek z Belém jest utrzymywana w tajemnicy i tylko te produkowane w Fábrica Pastéis de Belém mogą być nazywane pastéis de Belém, podczas gdy wszystkie inne tarty z kremem jajecznym od innych producentów w Lizbonie nazywane są pastéis de nata.
Pastéis de nata czy pastéis de Belém?

Miejsce 3. Guotie – chrupiące pałeczki do garnka

guotie

Guotie jest z Chin.

Guotie to smażona na patelni wersja chińskiego pieroga jiaozi. Te pierogi są popularne w północnej części Chin i zwykle mają nadzienie przygotowane z z mielonej wieprzowiny, kapusty pekińskiej, cebulki dymki, imbiru, wina ryżowego i oleju sezamowego.

Chińczycy przygotowują te pierogi tak, aby były jednocześnie chrupiące i miękkie. Jak to robią? Podczas, gdy spód pieroga jest smażony, dodają niewielką ilość wody lub rosołu, a następnie przykrywają patelnię.

Pierwsze znane wzmianki o goutie pochodzą z czasów dynastii Song, a dziś te pierogi są popularnym jedzeniem ulicznym – najczęściej spożywa się z dodatkiem sosu sojowego.

Warto wiedzieć

Pierogi goutie są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, ale tam mają zwykle nazwę poststickers. To przez podłużny kształt tego dania i fakt, że nazwę guotie można przetłumaczyć, jako pałeczki do garnka.
Guotie czy poststickers?

Miejsce 4. Pempek – bo ryba była zbyt nudna

street food w podróży

Pempek jest z Indonezji.

Pempek, znane również jako empek-empek, to pikantny indonezyjski przysmak. Przygotowuje się go z ryb i tapioki, a pochodzi z Palembang na Sumatrze Południowej w Indonezji – w Palembang odbywa się nawet coroczny festiwal pempek. Danie podaje się z bogatym, słodko-kwaśnym sosem zwanym cuka lub cuko. Sos ten powstaje z octu, cukru, krewetek, czosnku i chili.

Jest wiele różnych rodzajów pempek, z których każdy ma swój niepowtarzalny kształt i smak. Do najpopularniejszych należą:

  • adaan: podłużne kawałki ciasta rybnego,

  • lenjer: okrągłe ciasto rybne faszerowane mięsem,

  • kapal selam: łódeczki z ciasta rybnego faszerowane jajkiem,

  • tekwan: małe kulki z ciasta rybnego podawane z sosem cuko.

Warto wiedzieć

Historia powstania pempek sięga sięga XVII wieku i mówi, że stary rybak z Palembang był znudzony tradycyjną smażoną lub grillowaną rybą, więc wymyślił innowacyjny sposób mielenia mięsa, mieszania go z mąką z tapioki i smażenia w głębokim tłuszczu, aby uzyskać chrupiącą i pyszną przekąskę. W chińskiej gwarze starzec wymawia się apek i właśnie na bazie tego słowa powstała nazwa dania.
Ja powstał pempek?

Miejsce 5. Tacos – wybuchowe jedzenie

tacos rankomat

Tacos są z Meksyku.

Tacos to popularna, tradycyjna potrawa pochodząca z meksykańskiej kuchni. Jej głównym elementem jest płaska, podgrzana tortilla wykonana z mąki pszennej lub kukurydzianej, którą nadziewa się różnymi składnikami – najczęściej mięsem, fasolą, innymi warzywami i serem.

Tacos są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych dań w Meksyku i jednymi z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej na świecie.

Do typowych nadzień tacos zaliczają się:

  • mięso mielone (wołowina, wieprzowina) lub grillowane kawałki mięsa (stek, kurczak),

  • fasolka w sosie,

  • sałata, pomidory, cebula, awokado,

  • ser (często żółty cheddar lub feta),

  • ostra salsa z pomidorów lub zielonych papryczek jalapeño.

Warto wiedzieć

Początki tacos sięgają meksykańskich kopalni srebra z XVIII wieku, kiedy to słowo taco odnosiło się do prochu strzelniczego, który był zawijany w kawałek papieru i wkładany do skał. Używano go do wydobywania cennej rudy z kopalń i nazywano tacos de minero.
Ja powstało tacos?

Miejsce 6. Bánh mì – możliwości są nieograniczone

Bánh mì jest z Wietnamu.

Bánh mì to jedno z najpopularniejszych wietnamskich dań street food, które jest niezwykle proste do przygotowania, bo to takie trochę wietnamskie kanapki. Za to jedzenie bánh mì jest już prawdziwym celebrowaniem smaków. Potrawa powstaje z bagietki wypiekanej z mieszanki mąki ryżowej i pszennej z dodatkiem warzyw oraz mięsa. Bánh mì przypomina hot-dogi, ale smakuje zupełnie inaczej.

Chrupiące pieczywo, przyprawy i mięso to spuścizna francuskiego i chińskiego kolonializmu, a kolendra, chili i pikle odzwierciedlają wietnamskie upodobanie do świeżych warzyw i wyrazistych smaków. Te wietnamski kanapki mają wręcz nieograniczone możliwości modyfikacji – każdy przygotowuje je tak, jak lubi, więc nic dziwnego, że są znane i lubiane na całym świecie.

W zależności od nadzienia, potrawa ma swoją odrębną nazwę:

  • bánh mì gà – z mięsem z kurczaka,

  • bánh mì bì – z pokrojoną skórą wieprzową,

  • bánh mì thịt nướng – z wieprzowiną z grilla,

  • bánh mì trứng – z jajecznicą,

  • bánh mì xíu mại – z pokrojonymi klopsikami mięsnymi.

Miejsce 7. Pierogi – polskie, a jednak z Azji

Pierogi są z Polski.

Tak, serwis TasteAtlas uznał, że nasze pierogi są tak smaczne, że mogą znaleźć się na siódmym miejscu ich rankingu na najlepsze street foody. Ale czy pierogi to street food? W Polsce jemy pierogi najczęściej w domu lub w restauracji. Przecież pierogi z kapustą i grzybami to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych, a pierogi z truskawkami i śmietaną to podstawowe danie podczas wakacji.

Tymczasem obcokrajowcy doceniają różnorodne smaki pierogów i to, że można bardzo łatwo jeść je w miejscach publicznych. Pierogi przecież bardzo przypominają chińskie guotie, które są popularne na całym świecie.

Warto wiedzieć

Być może trudno w to uwierzyć, ale chociaż pierogi wydają się być w polskiej kuchni od zawsze, nie są potrawą, która powstała w naszym kraju. Pierogi pochodzą z Chin, gdzie nazywają się jiaozi i są tam znane od czasów starożytnych. Pierogi w Polsce pojawiły się ok. XIII wieku i z Chin przywędrowały do nas przez Ruś.
Czy pierogi są polskie?

Miejsce 8. Carne asada tacos – najstarsze tacos świata

Carne asada tacos są z Meksyku.

Carne asada tacos to prawdopodobnie pierwsze tacos w historii – pojawiły się prawdopodobnie na początku XVI wieku, a „carne asada” znaczy po prostu pieczone mięso lub mięso z grilla. Do dziś, carne asada tacos robi się z kukurydzianej tortill i wypełnia wołowiną, guacamole, cebulą, papryczką chili i limonką.

Właśnie wołowina jest tu kluczowa, bo pierwotnie do carne asada tacos pieczono te mięso na rozżarzonych węglach. Wcześniej trzymano mięso w specjalnej marynacie, która nadawała potrawie niepowtarzalnego smaku.

Miejsce 9. Gringas – wersja dla Amerykanów

Gringas są z Meksyku.

Gringas to właściwie quesadilla tylko z inną nazwą. Dlaczego? Głównie dlatego, że ta potrawa jest niezwykle popularna w północnej cześci Meksyku i w Stanach Zjednoczonych. Gringas od quesadilli różni też to, że bazą quesadilli są najczęściej tortille kukurydziane, a do gringas używa się pszennych. Ten street food robi się bardzo łatwo – tortille wypełnia sią marynowanym mięsem wieprzowym al pastor, serem i plastrami ananasa. Można też tu dodać cebulę i sos chili.

Kombinacja tych składników jest następnie grillowana w taki sam sposób jak quesadilla. Tortille są zwykle składane na pół i spożywane jak taco.

Miejsce 10. Tacos al pastor – tacos z Libanu

Tacos al pastor są z Meksyku.

Tacos al pastor, czyli tacos w stylu pasterskim. To kolejne tacos, ale różni się od poprzedników z innych miejsc. Te tacos są najbardziej popularne w mieście Meksyk. Robi się je najczęściej z udźca wieprzowego pieczonego na wolnym ogniu, w na szpikulcu podobnym do tego na którym piecze się mięso na turecki kebaby. Oczywiście mięso jest trzymane wcześniej w czerwonej marynacie robionej m.in. z papryczek guajillo, arnoty, octu i przypraw.

Warto wiedzieć

Danie to wyewoluowało z libańskich tradycji kulinarnych, które przybyły do Meksyku pod koniec XIX wieku wraz z licznymi imigrantami. Tacos al pastor rozwinęło się w mieście Puebla i zostało stworzone na bazie shoarmy, ale Meksykanie zmienili przyprawy i zastąpili jagnięcinę wieprzowiną. W potrawie pojawił się także ananas.
Tacos z Libanu?

Czy najlepszy street food jest najpopularniejszy?

Jak się ma najsmaczniejsze, według serwisu TasteAtlas i jego użytkowników, jedzenie uliczne do tego, które jest najpopularniejsze na świecie? Okazuje się, że pierwsza dziesiątka najczęściej wybieranego street foodu na świece jest zupełnie inna, a powtarza się tylko jedno danie, oto ona:

  1. Tacos,

  2. Cheeseburger,

  3. Yakitori,

  4. Roti,

  5. Baozi,

  6. Nachos,

  7. Pho,

  8. Burrito,

  9. Tamal,

  10. Fish and chips.