Aromatyczna, kolorowa i zdrowa – taka właśnie jest kuchnia Chorwacji. Choć słynie ze świeżych owoców morza, to pod względem kulinarnym kraj ten ma do zaoferowania wiele więcej. Bałkańska gastronomia zachwyca różnorodnością, a całości dopełniają wyborne wina. Zobacz, czego warto spróbować wśród dań serwowanych na chorwackim wybrzeżu.

Sprawdź, jakie są popularne dania, jakie ciasto warto zamówić w kawiarni i co czeka Twoje kubki smakowe nad Adriatykiem. Zapraszamy w  niezwykłą podróż po Chorwacji, tym razem od kuchni.

Kuchnia chorwacka – co musisz wiedzieć?

Kuchnia chorwacka to prawdziwa mozaika smaków i tradycji, odzwierciedlająca bogatą historię i różnorodność regionów Chorwacji. Łączy w sobie wpływy śródziemnomorskie, środkowoeuropejskie i bałkańskie, prezentując szeroki wachlarz potraw, które zadowolą każde podniebienie. Od świeżych owoców morza i oliwy z oliwek po aromatyczne mięsa i domowe desery – to prawdziwa uczta dla zmysłów.

1. Przystawki (Predjela)

Choć istnieją różne sposoby, aby rozpocząć posiłek w Chorwacji, w większości restauracji turystom na przystawkę proponowane są dwie pozycje: pršut i paški sir.

Pršut to rodzaj suszonej szynki wieprzowej, przypominającej szynkę parmeńską. Co ciekawe, suszona jest na powietrzu i słońcu. Paški sir to natomiast ser wytarzany wyłącznie na wyspie Pag. Charakteryzuje go słony smak i twardość.

2. Zupy (Juhe)

Jako że kuchnia Chorwacji to przede wszystkim ryby, chętnie wybieraną zupą jest riblja juha. Zawiera różne rodzaje świeżych ryb i owoców morza, a także warzywa. Całości dopełniają aromatyczne przyprawy – do wywaru dodaje się też natkę pietruszki. Tym, co jednak stanowi o jej unikatowym smaku, są sok z cytryny, oliwa z oliwek i wino, będące zwieńczeniem tej lokalnej potrawy.

Inną popularną zupą jest manestra. To chorwacki gulasz z warzywami wywodzący się z Istrii. Przygotowuje się go z kukurydzy, soczewicy lub bobu, z dodatkiem innych warzyw, np. kapusty, ziemniaków i marchewki. Dostępny jest też w wersji mięsnej.

3. Dania główne (Glavna Jela)

Spośród chorwackich dań głównych na szczególną uwagę zasługują trzy potrawy: peka, čevapčići oraz pašticada.

Peka to jednogarnkowy posiłek składający się z mięsa (np. jagnięciny, ale też kałamarnicy i innych owoców morza) oraz warzyw. Składniki polewa się oliwą, doprawia białym winem i przyprawami oraz gotuje długo pod przykrywką – nad rozżarzonymi węglami.

Čevapčići, czyli pochodna tureckiego kebabu to potrawa spotykana w niemal całej Chorwacji i innych krajach bałkańskich. Przyrządza się ją z mięsa mielonego lub siekanego. Mięso formuje się w niewielkie ruloniki i grilluje. To danie podawane jest z pitą, ziemniakami lub frytkami.

Pašticada to pozycja obowiązkowa dla miłośników wołowiny. To chorwacki gulasz oparty o to właśnie mięso – wołowinę marynuje się wiele godzin, moczy w sosie z czerwonego wina i warzyw z czosnkiem, a następnie mięso jest powoli gotowane. Całości dopełniają liczne przyprawy.

4. Ryby i owoce morza (riba i plodovi mora)

Chorwacka kuchnia to raj dla wielbicieli ryb i zup rybnych. Słynny brudet jest jedną z nich. To danie to nic innego jak wywar rybny, jedzony chętnie w Dalmacji i Istrii. Do jego przygotowania niezbędne są świeże ryby, owoce morza (np. małże, kalmary) i warzywa, z uwzględnieniem czerwonej cebuli. Całość doprawia się sosem pomidorowym.

Inne popularne danie z owocami morza to lignje na žaru. To grillowane kalmary marynowane w oliwie z oliwek, z sokiem z cytryny, czosnkiem i ziołami. Innym popularnym sposobem podawania kalmarów, jaki uznaje chorwacka kuchnia, jest smażenie ich na głębokim tłuszczu.

5. Desery (Deserti)

Kuchnia Chorwacji to również wyborne desery. Jednym z najpopularniejszych są kroštule. To ciasto popularne zarówno w Dalmacji, jak Istrii, które do złudzenia przypomina – w smaku i wyglądzie – polskie faworki. Przygotowuje się je z ciasta smażonego na oleju.

Godny uwagi jest też deser rodem z Dalmacji, czyli rožata. To pudding-krem, do którego przyrządzenia potrzebne są produkty takie jak mleko, jajka i cukier. Podaje się go z sosem karmelowym. Jego słodki, ale nie mdlący smak, zapada w pamięć na długo. Palce lizać!

6. Napoje (Pića)

Spośród lokalnych chorwackich napojów wyróżnia się rakija. To mocny alkohol – ok. 50%-60% – otrzymywany na skutek destylacji przefermentowanych owoców. W smaku przypomina bimber lub brandy. Popularny jest na całych Bałkanach i można go dostać w większości chorwackich restauracji.

Jak kuchnia Chorwacji, to oczywiście – wina! Białe wino i wino czerwone podkreślą smak niemal każdej z chorwackich potraw. Najpopularniejsze wina produkuje się z odmian winogron takich jak Grasevina, Malvazija, czy Plavac Mali.

7. Regionalne specjały

Na terenie Chorwacji dominuje głównie kuchnia dalmatyńska i istryjska.

Charakterystyczne elementy kuchni dalmatyńskiej to m.in. grillowane ryby i owoce morza, oliwa z oliwek, świeże warzywa, sery, baranina i dania jagnięciny. Kuchnia istryjska słynie natomiast m.in. z ryb, makaronu, trufli, szparagów, kiełbasek i licznych wyrobów mięsnych, dziczyzny oraz podobnie jak w rejonie Dalmacji – doskonałego wina, wykorzystywanego również przy przygotowaniu potraw.

Kuchnia dalmatyńska jest lżejsza i odrobinę mniej aromatyczna niż ta spotykana na terenach Istrii. Obie są równie pyszne!

8. Street food i jedzenie na wynos

Będąc w Chorwacji, turyści często zatrzymują się w hotelach. Mając do dyspozycji hotelowe restauracje, choć raz warto jednak spróbować chorwackiego streetfoodu.

Miłośnikom mięsa poleca się burek – to prosta potrawa z ciasta filo wypełniona mięsem, serem lub szpinakiem. Dzięki temu, że jest sycący, w trakcie bardziej leniwego dnia zastąpi danie główne.

Amatorzy słodyczy w chorwackiej kuchni ulicznej również znajdą coś dla siebie. Godne uwagi są zwłaszcza palačinke, czyli nic innego jak naleśniki. To przysmak na niemal całych Bałkanach, serwowany z różnymi dodatkami – w tym również na słodko.

9. Tradycyjne święta i potrawy sezonowe

Chorwacja ma również niejedno charakterystyczne danie świąteczne. W okresie Bożego Narodzenia Chorwaci poświęcają czas na przygotowanie potraw takich jak m.in. sarma – jest to kapusta z mięsem, ryżem i przyprawami w towarzystwie sosu pomidorowego. To odpowiednik polskich gołąbków. Inna popularna potrawa to bakalar – suszony dorsz.

Danie postne, które nadal można spotkać na wigilijnych stołach, to również słynne czarne risotto, czyli crni rižot. To ryż z owocami morza z dodatkiem atramentu kałamarnicy – stąd nietypowy kolor... i niezapomniany smak. Czarne risotto przez cały rok serwuje też wiele restauracji.

Na wielkanocnym stole Chorwatów można natomiast znaleźć – podobnie jak w Polsce – produkty z wielkanocnego koszyczka. Na wielkanocny obiad serwuje się głównie mięso – pieczeń jagnięcą oraz aromatyczną zupę na bulionie.

10. Restauracje i targi

Jakie są najlepsze restauracje w Chorwacji? Każdy, kto choć raz odwiedził ten malowniczy kraj, ma zapewne na to pytanie swoją odpowiedź, ale amatorzy gastronomii na najwyższym poziomie powinni odwiedzić miejsca wyróżnione gwiazdką Michelin. To m.in. Monte w mieście Rovinju, Pelegrini w Szybeniku oraz restauracja 360 w Dubrowniku. Obecnie kuchnia Chorwacji może poszczycić się kilkunastoma restauracjami z tym prestiżowym wyróżnieniem.

Turyści, którzy chcą spróbować jedzenia nie tylko smacznego, ale też prawdziwie lokalnego, powinni natomiast wybrać się na targ. Sprzedawcy handlują tam warzywami, serami, mięsem i częstują zainteresowanych czerwonym winem. Takie miejsca znajdują się w niemal każdym turystycznym mieście i stanowią ciekawą atrakcję. Słynny jest m.in. Zagrzebski Dolac.

Jak przygotować się do podróży do Chorwacji?

Przygotowując się do chorwackich wakacji, pamiętaj przede wszystkim o ważnym dowodzie osobistym lub paszporcie. Jeśli w podróż wybierasz się samochodem, nie zapomnij o ubezpieczeniu auta, prawie jazdy i dowodzie rejestracyjnym.

Bardzo ważnym elementem przygotowań do wakacji nad Adriatykiem jest zakup dobrego ubezpieczenia turystycznego. Choć w Chorwacji można skorzystać z karty EKUZ, to nie refunduje ona kosztów leczenia w placówkach prywatnych – a często to właśnie z takich placówek muszą skorzystać turyści, gdy zależy im na szybkiej i jakościowej pomocy medycznej. Nie warto więc ryzykować.

Wypowiedź eksperta

Ubezpieczenie turystyczne najlepiej dopasować do swoich potrzeb. Weź pod uwagę nie tylko kierunek wyjazdu, ale też planowane aktywności. Jeśli w czasie wakacji w Chorwacji masz zamiar nurkować, surfować, pływać jachtem czy uprawiać inne sporty uznawane za ryzykowne lub ekstremalne, to potrzebujesz dodatkowego rozszerzenia ochrony. Sprawdź też, czy Twoja polisa zapewnia wsparcie w razie zdarzeń pod wpływem alkoholu.
Magdalena Kajzer, Specjalista ds. ubezpieczeń turystycznychMagdalena Kajzer, Specjalista ds. ubezpieczeń turystycznych

Ubezpieczenie do Chorwacji w wersji podstawowej powinno zawierać co najmniej:

Tygodniowe wakacje w Chorwacji dla 2 osób
UbezpieczycielZakres ubezpieczeniaCena
Signal Iduna
Koszty leczenia
20 000 eur
Ratownictwo
7 000 eur
Bagaż
-
42,92 zł
2 os. / 7 dni
Dodatkowo: NNW: 15 000 złzdarzenia pod wpływem alkoholuzachorowanie COVID-19
Uniqa
Koszty leczenia
250 000 zł
Ratownictwo
250 000 zł
Bagaż
2 000 zł
58,80 zł
2 os. / 7 dni
Dodatkowo: NNW: 30 000 złzdarzenia pod wpływem alkoholu zachorowanie COVID-19
Europa Ubezpieczenia
Koszty leczenia
30 000 eur
Ratownictwo
5 000 eur
Bagaż
300 eur
60,00 zł
2 os. / 7 dni
Dodatkowo: NNW: 3 000 eurzdarzenia pod wpływem alkoholuzachorowanie COVID-19
Nationale-Nederlanden
Koszty leczenia
150 000 zł
Ratownictwo
100 000 zł
Bagaż
-
91,12 zł
2 os. / 7 dni
Dodatkowo: NNW: 10 000 złOC: 150 000 złOC sportowe: 150 000 złzdarzenia pod wpływem alkoholuzachorowanie COVID-19
AXA Partners
Koszty leczenia
600 000 zł
Ratownictwo
600 000 zł
Bagaż
3 000 zł
128,24 zł
2 os. / 7 dni
Dodatkowo: NNW: 50 000 złOC: 250 000 złOC sportowe: 250 000 złsprzęt sportowyzdarzenia pod wpływem alkoholuzachorowanie COVID-19
Tygodniowe wakacje w Chorwacji dla 2 osób
Signal Iduna
42,92 zł 2 os. / 7 dni
Koszty leczenia
20 000 eur
Ratownictwo
7 000 eur
Bagaż
-
Dodatkowo: NNW: 15 000 złzdarzenia pod wpływem alkoholuzachorowanie COVID-19
Uniqa
58,80 zł 2 os. / 7 dni
Koszty leczenia
250 000 zł
Ratownictwo
250 000 zł
Bagaż
2 000 zł
Dodatkowo: NNW: 30 000 złzdarzenia pod wpływem alkoholu zachorowanie COVID-19
Europa Ubezpieczenia
60,00 zł 2 os. / 7 dni
Koszty leczenia
30 000 eur
Ratownictwo
5 000 eur
Bagaż
300 eur
Dodatkowo: NNW: 3 000 eurzdarzenia pod wpływem alkoholuzachorowanie COVID-19
Nationale-Nederlanden
91,12 zł 2 os. / 7 dni
Koszty leczenia
150 000 zł
Ratownictwo
100 000 zł
Bagaż
-
Dodatkowo: NNW: 10 000 złOC: 150 000 złOC sportowe: 150 000 złzdarzenia pod wpływem alkoholuzachorowanie COVID-19
AXA Partners
128,24 zł 2 os. / 7 dni
Koszty leczenia
600 000 zł
Ratownictwo
600 000 zł
Bagaż
3 000 zł
Dodatkowo: NNW: 50 000 złOC: 250 000 złOC sportowe: 250 000 złsprzęt sportowyzdarzenia pod wpływem alkoholuzachorowanie COVID-19

Taką polisę można mieć już za mniej niż 5 zł za jeden dzień ochrony. Znajdziesz ją w naszym kalkulatorze, a zakup zajmie Ci dosłownie tylko kilka minut - możesz to zrobić nawet w drodze do Chorwacji!

Co warto wiedzieć?

  1. Kuchnia chorwacka to przede wszystkim owoce morza i lokalne wina.

  2. Charakterystyczne dania Chorwacji to m.in. peka, čevapčići, brudet, lignje na žaru, pašticada i crni rižot (czarne risotto).

  3. Popularne przekąski i desery w Chorwacji to m.in. paški sir (ser z wyspy Pag), kroštule i rožata.

  4. Na Bałkanach możesz skorzystać z szerokiej oferty gastronomicznej restauracji, hoteli i street foodów.

  5. Jadąc do Chorwacji, nie zapomnij o ubezpieczeniu turystycznym.

Najczęściej zadawane pytania

  1. Z czego słynie Chorwacja?

    Chorwacja słynie z malowniczych plaż Adriatyku, zabytków wpisanych na listę UNESCO, parków narodowych i... pysznego jedzenia!

  2. Co w Chorwacji jedzą na śniadanie?

    Tradycyjne śniadanie w Chorwacji to zwykle chleb z dodatkiem masła, dżemu, miodu i regionalnych serów.

  3. Co warto spróbować w Chorwacji?

    W Chorwacji warto spróbować ryb i owoców morza, w tym zwłaszcza z grilla. Kuchnia chorwacka to również aromatyczne dania mięsne, w tym m.in. čevapčići, czyli ruloniki z mielonego mięsa, czy pašticada – gulasz z wołowiny. Warto zapoznać się bliżej również z tzw. czarnym risotto. Do degustacji w towarzystwie lokalnego białego wina!

  4. Czy w Chorwacji jest dobre jedzenie?

    To zależy od indywidualnych upodobań. Powszechnie jednak kuchnia chorwacka uchodzi nie tylko za niezwykle smaczną, ale też zdrową i zróżnicowaną.