Choć na pierwszy rzut oka Mauretania nie jest regionem nastawionym typowo na turystów, ma wiele do zaoferowania szczególnie tym, którzy podczas urlopu pragną przeżyć niezapomnianą przygodę w odległym zakątku świata.
Nie ma tu wielu zabytków ani ogromu wakacyjnych kurortów. Jest za to zachwycający, pustynny krajobraz, który na zawsze zapada w pamięć. Wykopaliska archeologiczne, niewielkie osady wpisane na listę UNESCO i bezkresna Sahara - to właśnie obrazek z Mauretanii. Co jeszcze warto tam zobaczyć?
- Cmentarzysko statków - to niezwykłe miejsce, zlokalizowana w Zatoce Nouahhibou to prawdziwa atrakcja Mauretanii. Spoczywa tam około 300 starych, nadgryzionych przez czas statków. Spokojna, niebieska woda kontrastuje z pokrywającą statki rdzą, tworząc surowy krajobraz tego swoistego muzeum.
- Mauretańska kolej na Saharze - gdzie turyści mogą zobaczyć „najdłuższy pociąg na świecie”. Tak naprawdę jest to pociąg towarowy, a dokładniej pociąg przewożący rudę żelaza i... pasażerów. Nie jest to może podróż komfortowa, ale z pewnością można zaliczyć ją do wyjątkowych. Pasażerowie w trakcie jazdy powinni pamiętać, by zakryć twarz, np. chustą, ponieważ pustynny piasek potrafi dać się we znaki podczas długiej jazdy. Co ciekawe, sama stacja, z której pociąg odjeżdża, jest czymś w rodzaju lokalnego targu, gdzie sprzedawcy oferują turystom np. jedzenie. Ciekawostką jest to, że mieszkańcy Mauretanii, która jest stosunkowo biednym krajem, często nie mogą pozwolić sobie na podróż tym pociągiem. Aby dostać się na pustynię, podróżują więc tańszymi, a nawet darmowymi, mniejszymi węglarkami.
- Szinkit - czyli zabytkowe miasto w Mauretanii, które kiedyś stanowiło najważniejszy w Afryce Zachodniej ośrodek religijnej edukacji. Choć obecnie miasto nie tętni życiem, a jego uliczki często są puste, warto odwiedzić je ze względu na ciekawy klimat i odmienna od znanej nam architekturę.
- Herbata - jej parzenie to w Mauretanii niemal rutuał. Zazwyczaj goście otrzymują jej aż trzy szklanki, a dobrym zwyczajem jest wypicie każdej z nich. Pierwszy napój jest gorzki, drugi słodki, a trzeci delikatny. Do herbaty dodawana jest mięta, a specjalny sposób przelewania płynu tworzy charakterystyczną piankę.